Josefine Meijer

Locatiemanager

Ik kijk naar de ‘echte’ creativiteit van kinderen

Ik heb Museologie/Cultureel Erfgoed gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam, met als specialisatie Kunsteducatie voor de doelgroep kinderen. Deze achtergrond komt op verschillende manieren naar voren in mijn werk.

In de atelierruimte van de BSO probeer ik bewust materialen aan te bieden die anders zijn. Touw, tape, wol, kurk, vilt. Materialen die kinderen niet dagelijks tegenkomen en die de fantasie van kinderen prikkelt. Dat zorgt ervoor dat kinderen zelf gaan ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Keuzevrijheid vind ik van groot belang. Een kind mag zelf bepalen wat het maakt en óf het iets maakt. Het creatieve proces is waar het mij om gaat, niet het eindresultaat. Het proces, de keuzes die kinderen maken, die laten namelijk de echte creativiteit van kinderen zien. Wanneer kinderen deze ruimte en vrijheid voelen ontstaan er fantastische processen. “You can’t start a fire without a spark” zingt Bruce Springsteen. Die vonk, dat is mijn doel!

Bij het organiseren van het vakantieprogramma van de BSO is het mijn streven om ruimte te bieden aan een of meerdere museumbezoeken. (Het Volkswagenmuseum, Prehistorisch Dorp, het Naturalis in Leiden en het Natuurmuseum in Tilburg zijn enkele voorbeelden). Hierbij let ik op het educatieve aanbod van de verschillende musea en hoe dit aansluit bij onze doelgroep. Belangrijk vind ik om zowel voorafgaand aan het bezoek als achteraf het onderwerp tot leven te laten komen en levend te houden. Dit zorgt ervoor dat het onderwerp en de beleving verder gaan dan slechts het bezoek zelf. Ik wil de fantasie van kinderen prikkelen en de verbeeldingskracht stimuleren. Musea twijfelen soms over de doelgroep kleuters, hier is niet altijd aanbod voor. Al meerdere keren heb ik musea ervan weten te overtuigen dat zij met deze doelgroep alle kanten uit kunnen en wij hier als Pedagogisch Medewerkers een helpende hand in kunnen bieden.